X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Gourmet | 19.03.2009 |

Cum servesti un cognac?

hennessy-3Vezi reclamele sau sticlele si te intrebi care este cel mai bun. Putini sunt insa cei care le-au gustat pe toate si care pot spune dintr-o suflare care cognac este mai bun dintre Martell, Hennessy, Otard sau Remy Martin. Fara a face o fisa tehnica a cognacului, ne-am propus sa enumeram modalitatile prin care nepretuita bautura poate fi savurata fara de greseala.

Unii bautori cred ca aceasta licoare este un aperitiv. De aceea, atunci cand ne-am propus sa scriem despre cognac, am hotarat sa incepem cu precizarea ca acesta este un digestiv. De preferat, cognacul ar trebui sa se serveasca in pahare cu bolul cat mai mare. Motivul? Cu cat boul este mai mare, suprafata de contact a licorii cu aerul este mai intinsa, iar cand paharul este dus spre gura, faptul ca acesta se ingusteaza spre margine confera momentului in care savurezi cognacul intensitatea maxima: aroma cognacului inunda in aceeasi masura si papilele gustative, dar si respiratia.

Paharul de cognac are intotdeauna piciorul scurt si indica modul corect in care se tine: bolul trebuie tinut cu mana astfel incat piciorul paharului sa coboare printre degetele mainii. In acest mod caldura palmei incalzeste licoarea care se serveste intotdeauna la temperatura camerei, temperatura ideala pentru a-i simti cel mai bine aroma.

otard-2Inainte de a fi servit, se recomanda ca licoarea sa fie invartita in pahar, incet, asa cum se joaca pisica cu soarecele. Se serveste apoi cu inghitituri mici, pentru a-i savura mai bine aroma si parfumul. Cognacul se serveste dupa masa de pranz sau la cina. Accesoriul cel mai indicat pentru acest moment este un trabuc de calitate, de preferinta cubanez.

Nu trebuie scapata din vedere corectarea unei mari greseli care se face atunci cand este vorba de cognac. Niciodata aceasta bautura nu se serveste cu zahar pe margine. La fel, niciodata cu gheata sau diluat cu apa. Este pacat de toata munca producerii sale. Si de vechimea lui. In functie de vechime, cognacul este VSOP, XO, Extra si Editiile Speciale (cognacuri de peste 40 de ani vechime).

Si pentru ca, inevitabil, ajungem la pret, diferenta dintre cognacurile bune si cele mai putin bune se simte din prima clipa, dupa mireasma si gust. Un cognac bun nu trebuie sa-ti lase nici o clipa impresia de alcool sau, mai rau, de spirt, atunci cand il bei. Cognacul trebuie sa fie o licoare care iti unge gura si gatul in ciuda numarului mare de grade pe care il are.

Posteaza comentariu

*