X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Wellness | 23.01.2016 |

Dantura necorectata, mai scumpa decat un aparat dentar

Monica Hazizi, medic stomatolog

8 din 10 romani au probleme dentare, iar 90% dintre cazurile care ajung la stomatolog prezinta cel putin o carie. Este rezultatul unei igiene orale precare, cu un consum mediu anual de un tub de pasta de dinti de persoana.

Dintii distantati, inghesuiti sau strambi reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate, nu numai de estetica dentara. Din pacate, nu se depun eforturi in a educa societatea noastra in legatura cu problemele care pot aparea din cauza unei ocluzii, muscaturi incorecte sau a inghesuirii dentare, considera Monica Hazizi, medic stomatolog.

Problemele nerezolvate in prima parte a vietii atrag dupa sine o serie lunga de inconveniente la maturitate. Primul afectat este procesul de masticatie care duce, in timp, la probleme digestive. O masticatie deficitara se manifesta prin oboseala musculara, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale fetei sau gatului. Totodata, dintii incalecati sunt mai greu de curatat, au carii, tartru, sufera de imbolnaviri ale gingiilor si grad avansat de tocire.

Singura solutie ramane o igiena orala corecta, care implica si controlul preventiv pentru o rezolvare timpurie a problemelor. Tratamentul ortodontic in faze incipiente este mai ieftin decat ingrijirea dentara restaurativa, necesara pentru a trata probleme mai grave, care se pot dezvolta in anii urmatori. Asadar, beneficiile sunt de ordin estetic si medical, completeaza specialistul in ortodontie Monica Hazizi.

Avantajul major al tehnologiei moderne este posibilitatea de a incepe tratamentul ortodontic la orice varsta si cu impact psihologic minor in timpul terapiei. Pe piata sunt disponibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal, pana la cel invizibil, care poate trece neobservat in timpul tratamentului, cu rezultate similare. Oricare ar fi pretul lor, medicii stomatologi cred ca avantajele folosirii aparatelor dentare sunt numeroase, fiind mult mai ieftin sa previi decat sa tratezi complicatiile ulterioare, dureroase, cu riscuri si, mai ales, pe termen indelungat.

Indreptarea dintilor are un rol important intr-o lume in care primeaza perfectiunea imaginii si frumusetea dentara. Acest demers poate fi facut acum fara teama ca oamenii din jur sa te priveasca ciudat, datorita avansului extraordinar al tehnologiei medicale. Cel mai bun exemplu este noua generatie de aparate si aliniatori invizibili, care folosesc o maniera moderna si revolutionara de indreptare a dintilor, pe baza unui principiu simplu: aparatele dentare pot fi eficiente, fara a fi vizibile sau dureroase.

Tehnologia folosita permite realizarea unui model 3D al danturii pacientului, pe baza amprentei dentare si a radiografiilor. Cu ajutorul modelului obtinut se realizeaza apoi planul de tratament individualizat. “Planul tine cont de modul in care se va misca fiecare dinte, in fiecare etapa, durata acestuia si, desigur, de rezultatul final”, a explicat medicul dentist Monica Hazizi.

Dintii incorect aliniati reprezinta un punct de plecare pentru bolile care ar putea aparea in timp. Dintii inghesuiti nu permit un periaj 100% corect, bacteriile persista pe suprafata dintilor, ceea ce favorizeaza aparitia cariilor si sangerarile gingivale. Odata instalata boala parodontala, riscul de pierdere a danturii creste exponential.

Specialistii recomanda corectarea anomaliilor inca din copilarie sau adolescenta. Avantajul noilor tehnologii este acela ca permite oricui, indiferent de varsta, sa aiba dantura la care viseaza fara ca tratamentul sa fie vizibil. Un zambet imaculat nu este numai o carte de vizita, ci si pasaportul sanatatii dintilor, mai spune medicul dentist Monica Hazizi.

Posteaza comentariu

*