X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Gourmet | 17.09.2015 |

Delicii bahice: Crama Liliac lanseaza Private Selection

Alfred Michael Beck

La aniversarea a 5 ani de existenta, Crama Liliac a lansat colectia Private Selection, care cuprinde, printre altele, primul vin orange produs in Romania. Evenimentul de lansare a avut loc la restaurantul Joseph din Bucuresti, in prezenta unui numar mare de prieteni ai cramei, care nu au ratat ocazia de a-l felicita pe Alfred Michael Beck, fondatorul cramei, pentru aniversarea a 70 de ani.

Vedeta colectiei Private Selection, care include vinuri cu preturi cuprinse intre 98 lei si 133 lei, este Titan Feteasca Neagra 2013, un vin rosu-rubiniu, matur si complex, despre care Alfred Beck, proprietarul amb Holding Romania, declara: “Fiecare poveste are nevoie de un erou, iar acesta, in cazul nostru, este Titan. Cand am degustat primele mostre am stiut cu certitudine ca acesta va fi unul dintre vinurile noastre care vor face istorie. Si, pentru ca deja avusesem ideea de a alege un vin rosu care sa reprezinte produsele noastre, am ales in mod special un soi autohton, fara egal pe piata internationala, care este foarte competitiva. Din doua butoaie de stejar transilvanean am produs o serie limitata de 600 de sticle numerotate individual, disponibile pentru un cerc restrans de clienti. Prin lansarea acestui vin ne dorim sa crestem reputatia zonei Lechinta ca fiind o regiune de vinuri rosii”.

Colectia Private Selection mai cuprinde vinurile Orange Chardonnay Private Selection 2014 – primul vin orange produs in Romania, Pinot Noir Private Selection 2013, Merlot Private Selection 2013, Liliac Red Cuvee 2014 – cupaj Feteasca Neagra si Merlot, Cuvee Enescu Sauvignon Blanc & Feteasca Regala 2013, Cuvee Enescu Feteasca Neagra 2013. Anul acesta, Crama Liliac a devenit partener al Festivalului George Enescu, iar vinurile Cuvee Enescu Sauvignon Blanc & Feteasca Regala 2013 si Cuvee Enescu Feteasca Neagra  2013 sunt disponibile in reteaua de restaurante a grupului City Grill si a magazinelor Comtesse de Barry.

Orange Chardonnay Private Selection 2014

In Romania nu este usor sa construiesti de la zero un domeniu viticol. Pe langa birocratie si procedurile complicate de care te poti lovi, ca producator, te lupti si cu lipsa de cultura a consumatorului. Insa lucrurile se indreapta in directia potrivita:

“Consumatorii de vin inca apreciaza vinul alb, demisec sau demidulce. Dar trendul este in schimbare, clientii indreptandu-se spre vinul sec, atat alb cat si rosu. Putem spune, din feedback-ul pe care il avem de la clientii si consumatorii nostri, ca rose-ul este la moda si se afla pe un trend ascendent, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Exista o crestere a numarului de persoane care investesc in educatia personala cu informatii din industria vinului, devenind selectivi in ceea ce priveste alegerea vinului dupa soi, tip, culoare, momentul consumului. Acest lucru se vede mai mult in domeniul HoReCa si in magazinele specializate, vinurile la raft fiind alese in special dupa nivelul pretului sau notorietatea producatorului”, declara Simona Mardale, marketing & sales director al amb Wine Company.

Pana in prezent, cele mai populare si cel mai bine vandute vinuri ale cramei au fost Liliac Rose Pinot Noir, Liliac Sauvignon Blanc si Liliac Red Cuvee. amb Wine detine 52 ha plantate cu struguri de soiuri nobile in regiunea Batos (Mures) si Vermes-Lechinta (Bistrita-Nasaud), iar planurile pentru viitorul apropiat, in ceea ce priveste Crama Liliac, nu includ achizitii de noi terenuri, ci vizeaza consolidarea brandului Liliac. Heraldica Liliac duce cu gandul la mister, la legenda, la atitudinea pe care brandul doreste sa o cultive – contrastanta, surprinzatoare, proaspata, eleganta.

Crama Liliac

Private Selection Pinot Noir este unul dintre cele mai bune vinuri din acest soi, din Romania. Este situat foarte aproapre de Pinot Noir-ul din California. Sauvignon Blanc este vinul care ne-a adus celebritatea inca de la prima recolta, iar Nectar of Transylvania este primul vin de desert din Romania, produs dupa metoda Schilfwein. Young Wine-urile Liliac sunt potrivite pentru oaspetii tineri, in timp ce Titan, care este un vin de colectie, va impresiona cu siguranta cunoscatorii, in special pe cei cu gusturi rafinate”, adauga Simona Mardale.

amb Wine Company, parte a consortiului austriac amb Holding, produce si comercializeaza in Romania brandurile de vinuri Liliac, Young Liliac si Crepuscul. Vinurile sunt produse la Crama Liliac, care reprezinta rezultatul a trei etape investitionale finalizate la sfarsitul anului 2014 si derulate astfel: o investitie initiala de 3 milioane de euro, realizata in 2011, in achizitionarea si cultivarea a 38 ha de vie in Transilvania, in regiunea Batos (Mures) si 14 ha in Vermes, Lechinta (Bistrita-Nasaud), precum si in dezvoltarea unitatii de vinificare; investitii ulterioare de 1 milion de euro, realizate in perioada 2012-2013, in dezvoltarea suprafetelor de vie cultivate si a facilitatilor de productie; o investitie de aproximativ 1 milion de euro pentru extinderea Cramei, derulata in 2014 si finalizata in prima parte a acestui an. In cei 5 ani de existenta, din 2010, pana in prezent, amb Wine Company a finalizat procesul de dezvoltare a Cramei Liliac in urma unei investitii totale de 7 milioane de euro, inclusiv cheltuieli operationale.

Merlot, vin rosu din Private Selection

amb Wine a anuntat recent dublarea cifrei de afaceri pentru primul semestru din 2015, atingand valorarea de 1.408.934 lei, fata de 724.604 lei in aceeasi perioada a anului 2014, depasind astfel estimarile companiei pentru anul in curs.  De asemenea, volumele s-au dublat raportat la aceeasi perioada, ajungand la 100.000 de sticle vandute pana la 31 august 2015. Din totalul sticlelor vandute in Romania, 20% sunt distribuite in retail, iar restul de 80% in HoReCa. Gama de vinuri a Cramei Liliac este in prezent listata in peste 300 de restaurante din Bucuresti si din tara. amb Wine Company exporta 10% din totalul productiei in Austria, Danemarca, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Cehia si Polonia, estimand cresterea acestui procent cu 5% pana la finalul acestui an. Pentru anul urmator compania isi propune sa se extinda si pe piata din SUA.

Odata cu finalizarea procesului de dezvoltare a facilitatilor de productie, amb Wine isi consolideaza pozitia pe piata vinurilor premium, avand ca obiectiv o cifra de afaceri de 4 milioane de lei in 2015. Compania are capacitate de productie de 260.000 l, utilizand tehnologii de vinificare moderne, inclusiv metoda schilfwein, o premiera in Romania, utilizata pentru producerea vinului de desert Nectar de Transylvania.

 

Asocieri culinare

Feteasca Regala, Crama Liliac

Titan Private Selection Feteasca Neagra 2013

Vin rosu-rubiniu, complex, avand la baza un buchet gustativ care combina murele, prunele coapte si rozmarinul, cu notele de menta, piper si vanilie.

Asocieri recomandate: friptura de vita marinata, muschi de vita cu gorgonzolla, paste cu porcini, branzeturi maturate.

Chardonnay Orange Private Selection 2014

Vin oranj, cu tente de ocru, nefiltrat. Este usor tulbure si poate contine resturi de drojdii datorita perioadei lungi de macerare. Are arome de fructe coapte si tente de stejar – a fost invechit 8 luni in butoaie de stejar transilvanean.

Asocieri recomandate: preparate din bucataria mediteraneeana bazata pe carne de peste, piept de rata cu afine.

Pinot Noir Private Selection 2013

Vin visiniu cu nuante portocalii, viguros, cu potential de pastrare pe termen lung. Are arome intense de fructe (cirese si prune) si condimente.

Asocieri recomandate: friptura cu legume la gratar – testat si recomandat de Rudolf Krizan, oenologul cramei.

Merlot Private Selection 2013

Vin rosu – rubiniu, catifelat, cu arome de cirese negre, prune si note de vanilie si stejar. A fost invechit 9 luni in butoaie de stejar.

Asocieri recomandate: rosii coapte, vita Bourguignon si cotlet de miel la gratar.

Liliac Red Cuvée Feteasca Neagra & Pinot Noir 2014

Vin rosu-purpuriu, cu arome de fructe dulci de padure, afine si cirese negre, amare, cu note de cuisoare, piper, vanilie si scortisoara.

Asocieri recomandate: preparate din carne de miel, goulash, mancaruri din bucataria mediteraneeana si branzeturi maturate.

Cuvee Enescu Sauvignon Blanc & Feteasca Regala 2013

Vin galben-verzui, tanar, cu arome de flori de soc si mere verzi. Este elegant, corpolent, are note exotice si aciditate moderata bine integrata.

Asocieri recomandate: carnea alba, peste, legume prospete.

Cuvee Enescu Feteasca Neagra 2013

Vin rosu-rubiniu, cu aroma de fructe de padure si miros usor intepator.

Asocieri recomandate: carne de vitel, branzeturi, prosciutto.

 

Posteaza comentariu

*