X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Gourmet | 13.03.2009 |

Gustul "diamantelor negre"

trufe-negre-theagecomau

Putini si totodata norocosi sunt cei care pot afirma ca au avut ocazia in viata sa atinga superlativul in materie de gastronomie, sa simta un gust pe care sa nu-l uite niciodata. Unul dintre vinovatii pentru un adevarat regal al gustului este trufa, o specie de ciuperca salbatica foarte rara.

Trufele se cultiva doar intr-o perioada foarte scurta a anului, toamna. La ora actuala, in Europa exista aproximativ 32 de soiuri de trufe, dar dintre acestea numai patru au preturi cu destule zerouri in coada. Este vorba despre trufa alba de Piemont, trufa Sfantului Ioan, trufa neagra de Perigord si cea de Bourgogne.

Diferenta intre trufele albe si cele negre este data de faptul ca prima categorie te imbie cu un miros intens, cu un gust si o consistenta mult mai puternice decat trufele negre. Raritatea trufelor albe face ca pretul unui kilogram sa fie cuprins intre 3.500 si 5.000 euro. In functie de copacii pe langa care cresc, trufele au o culoare, o forma si o aroma specifica. Astfel, daca “gazda” sub umbra careia se adapostesc aceste adevarate comori gastronomice este un fag, culoarea trufelor este mai albicioasa, iar daca acestea cresc sub un stejar, culoarea lor devine mai inchisa.

Pentru cunoscatori, trufa alba are un miros care aduce cu acela de pamant, de radacina de copac sau de branza veche. In general, marimea, aroma si gustul trufelor depind de o serie de factori cum sunt gradul de umezeala, conditiile meteorologice, specia si varsta arborelui sau arbustului la baza caruia cresc, tipul de sol si aciditatea acestuia, apropierea fata de radacina sau trunchiul copacului sau insectele care populeaza arborele respectiv. Pana la urma, natura are mijloacele ei prin care trufele devin adevarate daruri cu surprize.

Vedeta incontestabila a trufelor, recunoscuta pe plan international, este trufa alba de Alba, din regiunea Piemont, considerata de experti ca fiind absolutul in materie. Aceasta se gaseste pe un teritoriu restrans al colinelor din Langhe si Monferrato din Italia si este renumita pentru faimoasa sa aroma, gustul, dar si pentru calitatile sale afrodisiace. Secole de-a randul, oamenii au calatorit pana in aceste locuri tocmai pentru a savura o mica parte din aceasta bijuterie gastronomica. In dialectul piemontez, aceste delicatese sunt numite Trifola d’Alba, iar perioada de viata a trufelor albe este destul de scurta, acestea putand fi culese din septembrie si pana la inceputul lunii decembrie.

Si pentru ca ele cresc in totalitate sub pamant, culegerea lor nu este nici pe departe una usoara. Caini special dresati si antrenati, care sunt hraniti cu trufe negre, sunt pusi, ca niste adevarati detectivi particulari, sa depisteze cu exactitate locurile in care se gasesc comorile gastronomice. Experienta a demonstrat faptul ca rasa cea mai buna pentru un astfel de dresaj este Lagotto Romagnolo, tocmai pentru ca acesti caini au un simt olfactiv foarte puternic dar in acelasi timp sunt lipsiti de instinctul de vanatoare.

french-black-trufflesIntotdeauna va exista un mister legat de ce copac ar putea “produce” cea mai buna trufa, avand in vedere ca exista o varietate de copaci sub care aceste ciuperci s-ar putea ascunde. Astfel, potrivit studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca o serie de specii de arbori si arbusti precum alunul, teiul, plopul sau salcia pot avea caracteristici care sa creeze un mediu propice pentru cresterea trufelor.

Desi vedeta incontestabila a gustului si rafinamentului este trufa alba, totusi merita sa incercati mai multe specii de trufe, fiecare avand caracteristicile sale definitorii – marime, culoare si miros. Astfel, puteti alege faimoasa trufa neagra Tuber Melanosporum Vittadini, din Franta, apoi La truffe du Perigord, trufa neagra de vara sau trufa neagra de iarna.

Comentarii

  1. suciu calin says:

    in romania in NV unde se gasesc?

Posteaza comentariu

*