X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Art | 14.04.2015 |

Prima expozitie din Romania semnata de Henri Matisse

Lucrari semnate de Henri Matisse

Palatul Noblesse din Capitala gazduieste, in perioada 7 aprilie – 7 iunie 2015, prima expozitie din Romania semnata de artistul francez Henri Matisse, formata din 83 de lucrari de litografie aduse in tara prin intermediul Asociatiei Culturale Noblesse. Expozitia “Capodopere ale artei grafice”  este unica, fiind prima dedicata exclusiv lui Matisse, si cuprinde colaje si lucrari de grafica din seriile “Jazz” si “Florilege des Amours”, unele dintre acestea fiind expuse in mari muzee ale lumii.

Litografiile, realizate de artist in perioada 1945 – 1950, sunt valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevarate declaratii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrarile lui Matisse atesta calitatile extraordinara ale acestuia ca desenator si ilustrator. Mai mult, a fost printre primii artisti ai acelor vremuri care a avut curajul sa experimenteze forme, figuri si culori. Matisse a aratat lumii ca atunci cand formele se micsoreaza, culorile acestora vor fi scoase mai bine in evidenta, contrastand cu fondul lor. Artistul se numara printre marile genii ale desenului, reusind ca printr-o linie mica si simpla sa exprime sentimentele modelului sau.

Prin <<Capodopere ale artei grafice >> va invitam sa parcurgeti un traseu memorabil si sa va transpuneti in viata unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat si despre care a recunoscut ca  <<Este cel mai bun dintre noi>>.  Prin aceasta expozitie asistam la un spectacol care ne poarta pe traseul urmat de artist in cautarea fericirii si a creativitatii. Expozitia isi propune sa arate si latura determinata a artistului care, desi infrunta greutati fiind fortat sa se retraga la Nisa din cauza celui de al II-lea Razboi Mondial, dar si pentru ca este bolnav de cancer, a reusit sa infloreasca in fiecare zi continuand sa impresioneze si astazi”, declara Adela Mara, Director Cultural al Asociatiei Culturale Noblesse.

Gazduirea acestei expozitii de Palatul Noblesse nu este intamplatoare, acesta fiind o capodopera a arhitecturii romanesti, un spatiu unic prin eleganta si prin istoria sa. Principala misiune a Asociatiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale pentru a da viata acestei cladiri istorice din Bucuresti inestimabile ca mostenire, precum si contribuirea alaturi la promovarea Capitalei ca importanta destinatie turistica din punct de vedere cultural.

Din expozitia “Capodopere ale artei grafice”

De asemenea, pentru a marca prezenta acestor lucrari, dar si pentru a oferi o optiune culturala de petrecere a timpului liber, in fiecare sambata, la Palatul Noblesse, va fi organizat “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului si al expozitiei, pentru 90 de lei per bilet. In timpul saptamanii, elevii si studentii vor beneficia de intrare gratuita in baza unei legitimatii valabile.

Palatul Noblesse este o cladire monument istoric  construita in 1881 de Arh. Alexandru Savulescu, fiind una dintre primele cladiri in stil eclectic din zona veche a orasului. Din 1903 a devenit proprietatea bancherului Lenid Berkovitz, iar din 1950 a fost confiscata de Partidul Comunist si transformata in Cercul Pionierilor si Soimilor Patriei din Sectorul 2. A fost cumparata in anul 2012 de Noblesse Group care i-a restaurat complet interiorul si a numit-o Palatul Noblesse – Centru de Arte si Evenimente.

Noblesse Group cuprinde in portofoliul sau Galeriile Noblesse, biroul de arhitectura si design interior Studio Insign, Palatul Noblesse – Centru de Arte si Evenimente si Asociatia Culturala Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ in sustinerea si promovarea valorilor artistice.

Posteaza comentariu

*