X
Va recomandam sa cititi si:
10 aplicatii care iti aduc luxul pe smartphone

Daca ai bani, dar nu ai timp, probabil ca iti surade ideea de a-ti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent conectat la lumea luxului....

Art | 11.05.2015 |

Un tablou de Van Gogh, adjudecat pentru 66 milioane $

“Les Alyscamps” – Van Gogh

Lucrarea lui Vincent van Gogh Les Alyscamps a fost vanduta saptamana trecuta pentru 66 milioane $ la o licitatie a casei Sotheby’s din New York, aceasta fiind cea mai mare suma obtinuta pentru un tablou realizat de celebrul pictor olandez, din anul 1998 incoace.

Valoarea tabloului fusese initial estimata la circa 40 de milioane de dolari. In cele din urma acesta a fost achizitionat de un colecționar din Asia, dupa o lupta acerba intre cinci ofertanti. Lucrarea a fost realizata in anul 1888, intr-o perioada de doua luni in care Van Gogh si Paul Gauguin au lucrat impreuna in Arles, Franta.

Recordul de vanzare pentru o pictura de Van Gogh este inca detinut de Portretul Doctorului Gachet (1890), care a fost adjudecata pentru 82,5 milioane $ la o vanzare a casei de licitatii Christie’s, in New York, in anul 1990.

De asemenea, pentru cinci capodopere semnate de Claude Monet s-au strans 115 milioane de dolari, a sasea lucrare a artistului nefiind vanduta. In top se afla tabloul cu Nuferi, realizat in anul 1905, care a fost adjudecat pentru circa 54 milioane $, cu mult peste pretul estimat initial la 45 milioane $.

Licitatia de arta impresionista si moderna din sezonul de primăvara a debutat martea trecuta in New York si a gasit cumparatori pentru 78% din cele 64 de loturi scoase la vanzare. Jumatate dintre operele de arta nu mai fusesera scoase la licitatie pana atunci, iar colectionarii asiatici s-au remarcat printre cumparatori.

Tabloul lui Picasso Femeie sezand pe un fotoliu, reprezentand portretul iubitei pictorului francez, Francoise Gilota fost adjudecat pentru aproape 30 milioane $, pretul initial fiind estimat la 18 milioane $. Tabloul facea parte din colectia producatorului Samuel Goldwyn si a fiului acestuia, care mai include lucrari semnate de Matisse si David Hockney.

Alta lucrare importanta a licitatiei de marti a fost pictura lui Monet numita Palatul Ducal, din 1908, care a fost adjudecata pentru circa 23 de milioane $. Aceasta a fost una dintre operele de arta confiscate de nazisti de la colectionarul Jakob Goldschmidt, revendicate de fiul acestuia in anul 1960.

De asemenea, sculptura lui Alberto Giacometti intitulată Femeie a fost cumparata pentru 16 milioane $.

Sotheby’s a incasat in total 368 milioane $, suma care a facut ca aceasta sa devina a doua cea mai scumpa licitatie de arta moderna si impresionista din istoria casei de lictatii. Saptamana aceasta Christie’s si Sotheby’s vor mai sustine cinci licitatii, in care, printre altele, vor fi prezentate lucrari semnate de Picasso si Giacometti.

 

Comentarii

  1. [...] Licitatiile de arta ale primaverii au inceput in New York pe 5 mai, cu arta impresionista si moderna la Casa Sotheby’s, care a inregistrat cu aceasta ocazie a doua cea mai profitabila sedinta, cu vanzari de 368,3 milioane de dolari. [...]

Posteaza comentariu

*